Bir kentte yaşama hakkını elinde bulunduran her kesimin kentte sunulan hizmetlere eşit ölçüde erişebildiği, kolektif bir hak olarak tanımlanan kent hakkı çerçevesinde kent yaşamının olanaklarından yararlanmada kadınlar ve LGBTİ’ler açısından eşitsiz bir tablo ve görünüm olduğu ortadadır. Kentsel haklar ve hizmetlere erişimde yerel yönetimleri cinsiyete daha duyarlı hale getirebilmek CEIDİzler’in haritalama ve izleme çalışmalarında somut bulgularla ortaya konmuştur. Yerel yönetimlerin kentlilerin yaşamlarına dokunan hizmet ve uygulamalarının toplumsal cinsiyet perspektifinden izlenebilmesi cinsiyete duyarlı veri ve göstergelerin geliştirilmesine bağlıdır.
Projenin amacı, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı (SKGA) bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını öncelikli kabul etmiş, İzmir kentindeki 6 ilçe belediyesinde CEID İzler projesinin tematik alanlarından kentsel haklar çerçevesinde yerel yönetim hizmet ve politikalarının toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirilmesidir.
Bu doğrultuda, ilçe belediyelerinin öncelikle TCE perspektifinden kurum içi ihtiyaç analizi ve raporlanmasını takiben belirlenen başlıklarda belediye karar alıcı ve çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık ve kapasite geliştirme eğitim, seminer ve atölyeleri gerçekleştirilecektir. Buradan hareketle proje kapsamında her belediyenin en az bir biriminde toplumsal cinsiyete duyarlı veri ve göstergelerin oluşturulması hedeflenmektedir. Proje faaliyetleri yerel yönetimlerin, eş zamanlı olarak işbirliği içerisinde olacağı hak temelli STK’ların da savunuculuk ve kapasitelerini güçlendirecektir.
Bu hibe projesine DEMIS (Kalkınma, Göç ve Sosyal Politikalar) Derneği, lider başvuru sahibi olarak başvuruyu gerçekleştirmektedir. DEMIS, Şubat 2017 yılında sürdürülebilir kalkınmanın temel üç öğesi olan “ekonomik”, “sosyal” ve “çevresel” boyutunu gözeterek kalkınma, kentsel ve kırsal alan, iltica ve göç, toplumsal cinsiyet başta olmak üzere, evrensel olarak kabul edilmiş temel hak ve özgürlükler temelinde eşitliğin sağlanmasına; sağlık, eğitim, aidiyet, toplumsal cinsiyet eşitliği, politik sorumluluk ile katılımı içeren sosyal hizmetlerin yeterli düzeyde gerçekleştirilmesine katkıda bulunacak şekilde gerekli gördüğü her tematik konu üzerinde bilimsel inceleme ve araştırma yürütmek; bu doğrultuda ulusal, bölgesel ve uluslararası işbirlikleri geliştirmek amacıyla kurulmuştur.
DEMIS; bünyesindeki Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi ile söz konusu projeyi yürütecek akademik, teknik ve yönetsel uzmanlık ve kapasiteye sahiptir. Projede DEMIS koordinasyonunda çok sayıda hak temelli STK (Turuncu Dernek, Eşit Yaşam, İzmir Kadın Dayanışma ve Urla Kadın Dayanışma) ve YÜKAM (Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi) eşgüdümlü bir şekilde çalışmalar yapmak üzere yer almaktadır.
Söz konusu proje kapsamında
• Sürdürülebilir kentsel gelişim ağında (SKGA) toplumsal cinsiyet başlıklı beşinci maddeyi önceleyen belediyelerin hak temelli STK’larla işbirliği yoluyla kapasitelerini güçlendirmek
• CEID İzler projesinin tematik alanlarından kentsel haklar çerçevesinde yerel yönetim hizmet ve politikalarının toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirilmesi
• Yerel yönetim hizmet ve politikalarının toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirilmesi sonucunda elde edilecek veri ve göstergeler sayesinde İzmir Yerel Eşitlik İzleme Platformu’nun sürdürülebilir izleme yapabilmesine olanak sağlamak
• Yerel yönetim hizmet ve politikalarının toplumsal cinsiyet perspektifinden izlenebilmesi için cinsiyete duyarlı veri ve göstergelerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
29 Eylül 2021 tarihinde Proje Eş Başvuranlarla gerçekleştirilen toplantıda İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Eşit Yaşam Derneği, Turuncu Dernek ve Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM) ile bir araya gelindi.
26 Ekim 2021 tarihinde tüm paydaşlarla çevrimiçi toplantıda bir araya gelinerek projenin açılışı gerçekleştirildi.
15 Kasım 2021 tarihinde Balçova Belediyesi ile ilk tanışma toplantısı yapıldı. 2-3 Aralık 2021 tarihlerinde de protokol imzalanarak odak grup görüşmeleri tamamlandı
15 Aralık 2021 tarihinde Buca Belediyesi ile yapılan ilk tanışma toplantısının adından 6-7 Ocak 2022 tarihinde de odak grup görüşmeleri tamamlandı
8 Aralık 2021 tarihinde Seferihisar Belediyesi ile ilk tanışma toplantısı yapıldı. Proje sunumu gerçekleştirildi ve odak grup çalışmaları planlandı.
21 Aralık 2021 tarihinde Kemalpaşa Belediyesi ile ilk tanışma toplantısı yapıldı. 5 Ocak 2022 tarihinde de odak grup görüşmeleri tamamlandı.
19 Ekim 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen proje paydaş toplantısında on-line olarak tüm paydaşlarla bir araya gelindi.
11 Ocak 2022 tarihinde Bornova Belediyesi ile ilk tanışma toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda bir proje sunumu yapıldı ve odak grup çalışmaları için planlama gerçekleştirildi.
13 Ocak 2022 Gaziemir Belediyesi ile ilk tanışma toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda bir proje sunumu yapıldı ve odak grup çalışmaları için planlama gerçekleştirildi. Cinsiyete Duyarlı Kentler Projesi kapsamında 17 Şubat 2022 – 18 Şubat 2022 tarihlerinde Gaziemir Belediyesi’nde Belediye Başkanı ve yardımcıları, meclis üyeleri, müdürler, üst düzey yöneticiler, birim şefleri ve personeller olmak üzere toplam 6 grup şeklinde odak grup görüşmelerimizi gerçekleştirdik.
Cinsiyete Duyarlı Kentler Projesi kapsamında 14 Mart 2022 tarihinde Seferihisar Belediyesi'nde Belediye Başkanı ve meclis üyeleri, müdürler, personeller olmak üzere toplam 3 grup şeklinde odak grup görüşmemizi gerçekleştirdik.
Cinsiyete Duyarlı Kentler Projesi kapsamında 15 Nisan 2022 tarihinde Bornova Belediyesi'nde müdürler, muhtarlar, meclis üyeleri, personeller ve birim şeflerinin katılımlarıyla toplam 2 grup şeklinde odak grup görüşmemizi gerçekleştirdik.
Cinsiyete Duyarlı Kentler Projesi kapsamında, toplumsal cinsiyete duyarlı kentler temalı kısa film yarışması düzenlenecektir. Yarışma, lisans ve lisansüstü öğrencilere yönelik olup, farklı disiplinlerden öğrencilerin kent ve toplumsal cinsiyet eşitliği kavramlarını birlikte düşünmelerini desteklemeyi hedeflemektedir. Yarışma kapsamında animasyon, kurmaca, deneysel ve belgesel gibi alanlardan tüm başvurular kabul edilmekle birlikte, değerlendirme tek kategori üzerinden yapılacaktır.
Projemiz kapsamında 188 katılımcı ile 24 odak grup görüşmesi gerçekleştirdik ve 3110 sayfadan oluşan resmi dokümanı analiz ettik. Bu verileri derleyerek ilçe belediyelerine sunmak üzere ihtiyaç analizi raporlarını hazırladık
Kemalpaşa Belediyesi’nde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Yazı İşleri Müdürlüğü, Seferihisar Belediyesi’nde İnsan Kaynakları Eğitim Müdürlüğü ve Kadın Danışma Merkezi Müdürlüğü olmak üzere iki ilçe belediyesinin ikişer biriminde cinsiyete duyarlı veri ve gösterge geliştirmek adına pilot çalışma gerçekleştirdik.
Cinsiyete Duyarlı Kentler Proje kapanış toplantımızı proje ortakları ve iştirakçilerinin, yerel yönetim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte 85 kişinin katılımıyla Alsancak Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirerek proje çıktılarını paylaştık.