İmece  

proje-imece

IMECE Yenilikçi Düşünce ve Girişimcilik Atölyeleri (Mayıs-Haziran 2019): 

DEMİS, Yenilikçi Düşünme ve Girişimcilik Atölyeleri (IMECE) projesinin yerel uygulayıcı ortağıdır. Proje, Suriyelilerin yaşadığı kentlerde gençlerin ve kadınların ekonomik hayata katılımını desteklemeyi, eğitimler aracılığıyla potansiyel girişimcilik fikirlerini iş modellerine dönüştürmeyi, gayri resmi işletmelerin resmi ekonomiye entegrasyonunu desteklemeyi ve Suriyeli işletmelerin sürdürülebilirlik ve büyüme elde etmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Proje UNHCR tarafından desteklenmektedir.

IMECE Projesi, dijital becerileri artırarak Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin girişimcilik kapasitelerini ve istihdam edilebilirliklerini geliştirmeyi ve 2021 yılında, 14 şehirde (Ankara, Denizli, Gaziantep, Mersin, Hatay, İstanbul, İzmir, Adana, Konya, Kayseri, Kilis, Şanlıurfa, Bursa ve Sakarya) teknoloji kullanımına odaklanarak, yaygın akran eğitimi yoluyla mültecilerin ekonomiye dahil edilmesini desteklemeyi hedeflemektedir. 

Dijital becerilerin gelişimi, girişimcilik veya istihdam sürecindeki en büyük kilometre taşlarından biridir. Günümüz dijitalleşen dünyada, dijital yetkinliklere sahip bireyler, kendileri için geçim kaynağı yaratma konusunda daha fazla fırsata ulaşabilecektedir. Bu, işgücü piyasasında ve girişimcilik ekosisteminde dezavantajlarla karşılaşan mülteci topluluğu için daha da önemlidir. Habitat Derneği, IMECE Projesi kapsamında, geçici koruma sağlanan Suriyelilerin, özellikle de gençlerin ve kadınların kariyerlerine hızlı bir başlangıç yapmalarına veya ilerlemelerine, gelecekteki iş fırsatlarına hazırlanmalarına veya işlerini büyütmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir dijital beceri eğitim programı olan Google’ın 'Maharat min Programı'nı uygulamaktadır. 

'Maharat min' Google platformu şu anda üç ana kategoride (dijital pazarlama, veri ve teknoloji ve kariyer gelişimi) çeşitli ücretsiz kurslar sunmaktadır. Online ders programı içerisinde; arama motoru pazarlaması, başarılı bir çevrimiçi varlık oluşturma, sosyal medya, çevrimiçi reklam ve etkili ağ oluşturma gibi konuları kapsayan 100’den fazla açıklayıcı video bulunmaktadır. Kursların tamamlanmasının ardından katılımcılar Google’dan bir eğitim sertifikası kazanmaktadır.

Proje Ortakları

  • Habitat Derneği
  • Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR)
  • Google